Rodzaje sushi
Kiedy ludzie zajmujący się rybactwem wypatrywali sposobu na to, by ryby zachowały świeżość tak długo jak wyłącznie jest to dopuszczalne, zwłaszcza, że towarzyszyła im nadzwyczaj często wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na genialny pomysł, a jak wiadomo bardzo niejednokrotnie takie pomysły rodzą się przypadkiem. Metodą pielęgnacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli i ryżu. Kiedy ludzie wpadli na to, że łącząc rybę, ryż i sól ryba fermentuje oraz jest dopuszczalna do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła po prostu furorę. Tę oczywiście metodę określono nare-sushi i niezmiernie prędko wieść o niej rozniosła się godnie po całym kraju i wszystkich krajach azjatyckich. To oczywiście spowodowało coraz to pokaźniejsze zainteresowanie tematem oraz dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, by były one najzwyczajniej w świecie porządne, a nie tylko świeże. Z w pewnych sytuacjach nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zdobyło miano sushi.
Zen w Krakowie
W pierwszej chwili jednakże słowo to nie oznaczało tylko takiego dania, bo jako sushi definiowano formę rozliczenia podatkowego, co jest ciekawostką oraz wydaje się trochę żartobliwe. Sushi jako danie musiało ewoluować niezmiernie długo, nim stało się istotnie tym, czym jest dziś, czyli nie metodą pielęgnacji mięsa, czyli ryby a najzwyczajniej w świecie daniem, którym zajadają się ludzie na całym świecie. W pewnym momencie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w związku z tym danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz bezsprzecznie z ryżu.