Wybór pomiędzy kawą ziarnistą i kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, jaką zapewnia nam producent. W jaki sposób w następstwie tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – atuty
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Skutkiem tego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu niezależnie od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
• Młynka ręcznego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania zdobywamy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie porządniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się zupełnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika połączona z delikatnością sprawia, że nawet w największym stopniu elitarny rodzaj kawy nie traci na wartości na skutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy
najdroższa kawa świata
Kawa mielona jest zachwycającą opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, lecz w dalszym ciągu zależy nam na należytej jakościowo kawie. Wtenczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki oraz po paru minutach zdołać rozkoszować się wyśmienitą kawą.
W doborze porządnej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na jakiej w świetle krajowego prawa, powinna odnaleźć się cała lista składników artykułu i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które często może nas zmylić.